Tallinnas toimus nutika liikuvuse konverents “Targalt edasi!”

26.01.2023

25. jaanuaril toimus ITS Estonia, TalTechi ja TRAFFESTi koostöös nutika liikuvuse konverents “Targalt edasi!”, kus arutati Eesti ja kogu maailma liikuvuse valdkonna hetkeseisu ja tulevikutrende.

Konverentsi avasõnades nentis Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ahti Kuningas, et liikuvuse osas pole riigis juba ammu superprojekte ellu viidud. Viimane suurem projekt Rail Baltic on aidanud muuta küll üldist mõtteviisi ühenduvuste osas avatumaks, kuigi ikka leidub veel selle vajalikkuses kahtlejaid. Kuninga sõnul tuleb praegu tegutseda transpordi arendamisel kliimaeesmärkidest lähtuvalt.

Arutelude käigus leiti üsna üksmeelselt, et kliimaeesmärke ja liiklejate tervist silmas pidades tuleb eelistada jalgsi liikumist, kergliiklust ning ühistransporti. Sõiduautodega sõitmist tuleks piirata, eriti linnades, kuid maapiirkondades võib siiski olla raske leida sõidukile võrdväärset alternatiivi. Linnade liikuvuse paneelis osales ka TRAFFEST-i esindaja Viljar Nurme, kes pakkus välja linnade rohepiirkondadele ummiku- või saastemaksu kehtestamise võimalust selleks, et piirata kesklinnade autostumist. Paneeli modereeris TalTechi logistika ja transpordi teaduskeskuse juht Dago Antov.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm selgitas, mida kestliku linna kujundamiseks Tartus on tehtud. „Põikpäiselt“ on jätkatud autovabaduse puiestee projektiga, ning inimeste mõtteviisis on muutusi juba näha. Autoliiklust püütakse linnas vähendada ka rattaliikluse soodustamisega, näiteks on plaanis jõuliselt põhitänavatel liiklusruum erinevate sõidukiliikide ja jalakäijate vahel ära lahendada. Edu peitubki julgetes otsustes.

Transpordiameti peadirektor Priit Sauk nentis, et kuigi nende eesmärk on ühendada Eesti ohutult, nutikalt ja keskkonnahoidlikult, on liikuvust raske parandada vähenevate ressursside tingimustes. Aga nutikad lahendused on suurte strateegiliste objektide kavandamisel abiks igal juhul. Publikut huvitas 2+2 maanteede ehitamise vajalikkus – see on Euroopa Liidu nõue, aga piisab ka kohati 2+1 eraldatusest. Nii et see on pigem poliitilise vaidluse objekt.

Nutika liikuvuse konverents “Targalt edasi” lõppes valimisdebatiga „Autokesksest liikuvusest inimesekeskseks – kas, kuidas ja millal?“, kus suuremate erakondade esindajad pidasid tuliseid vaidlusi tasuta transpordist loobumise teemal, maapiirkondade ühenduse parandamise võimalustest, autode suunamisest linnapiirkonnast välja ja vajadusest rohelise-autovaba mõtteviisi tekkimiseks.

Konverentsi modereeris Rasmus Kagge.

 

Fotod: Erik Peinar