TRAFFEST külastas Intertraffic messi Amsterdamis

09.05.2024

🚦 Intertraffic 2024 toimus 16.-19. aprillil Amsterdamis RAI messikeskuses ja TRAFFESTi meeskond oli taaskord kohal.🚗

Intertraffic on juhtiv globaalne liiklustehnoloogia ja mobiilsuse üritus, kus valdkonna eksperdid ja spetsialistid kohtuvad, et viia üksteist kurssi transpordisüsteemide ja -tehnoloogiate viimaste arengute ja tuleviku visioonidega. Üritusel osaleb iga kord üle 800 eksponendi ning see meelitab kohale rohkem kui 30 000 külastajat üle maailma, tutvustades uusimaid arenguid taristu, nutika liikuvuse ja liikluse haldamise alal. See kahe aasta tagant toimuv sündmus pakub laialdasi võimalusi võrgustumiseks, äritehinguteks ja uuenduste avastamiseks, mis käsitlevad liikuvustööstuse praeguseid ja tulevasi väljakutseid.

 

Ivo: “Intertrafficul kujundatakse tulevikku läbi tehniliste vahendite ja tarkvaraliste lahenduste, eesmärgiga luua liiklejatele parimaid ja efektiivseimad lahendused. Tänane suund, fookus ja siht on seatud keskonna säästmisele, sujuvale liikuvusele ja tehniliste vahendite võimekuse suurendamisele läbi AI kasutusele võtmise ja rakendamise seadmetes. Meie ettevõtte ülesanne on seda tarkust koju tuua ja rakendada parimal võimalikul viisil.”

Joonas: “Olles külastanud Intertrafficut nüüd juba neljal korral, on mul võimalik öelda, et aina enam liigub teede-ehituse ja liikluskorralduse tähelepanu nutikatele ja jätkusuutlikutele lahendustele. Kuna tegu on väga tehnilisse valdkonnaga, kus esmatähtis on inimeste ohutuse tagamine, siis keskkonnasäästu- ja kliimaeesmärkide täitmise suurimat potentsiaali nähakse liikluse efektiivsemaks ehk sujuvamaks muutmises. See peaks ka meie kodumaistele liiklejatele ju päris hästi sobima. Panin tähele, et mingil määral pannakse lootust ka ettevõtete omavahelisele, aga ka teiste turuosaliste, liiklejate ja tellijate koostööle. Eks aeg näitab kas ühise eesmärgi nimel ollakse nõus parema tuleviku kiirema rakendamise nimel teelt tõkkeid eemaldama või mitte.”

Viljar: “Oli näha, et kõik tootjad ja teenusepakkujad on pärast eelmist messi veel kõvasti pingutanud ja tundub, et AI on üle võtmas ka intelligentsete transpordisüsteemide valdkonda, trügides sisse nii liiklusanduritesse, kui ka kontrolleritesse. Kui teeäärsed seadmed saavad tehisaru abil järjest targemaks, võib tulevikus väheneda liikluskuhtimiskeskuste roll liikluse terviklikul juhtimisel kuna iga seade suudab ise vastu võtta andmetel põhinevaid otsuseid. Kui 10 aastat tagasi ennustati, et isejuhtivad autod vallutavad meie teed ja tänavad ning seda päriselt pole juhtunud, siis AI on ilmselt tulnud selleks, et jääda, aga tema tõelist võidukäiku intelligentsetes transpordisüsteemides näeme tõenäoliselt mitte varem kui 10 aasta pärast.”

Ermo: “Messi kokkuvõtteks võib öelda, et liikuvuse valdkonna visioon tulevikuks on see, et AI teeb liikluse sujuvamaks. Kogutakse tohutult andmeid ja AI üritab toimetada. Põhirõhk läheb sellelele, et autojuhte aidata optimaalse teekonna ja sõidukiiruse valikus. Aina rohelisemaks peab kõik muutuma.”

Fotod: Joonas Laks